tisdag 21 augusti 2012

Bonjour krympande hustru.

Ibland är det skönt med korta böcker som man hinner läsa ut fortare än kvickt. Här kommer 2 tips:Den första är Francoise Sagans kända 50-talsroman "Bonjour Tristesse". Om 17-åriga Cécile som spenderar sin sommar på Franska rivieran. Njuter av lugn och ro och dekadens tillsammans med sin far som är en riktig kvinnokarl och byter kvinna stup i kvarten. När Anne kommer in i bilden och fadern går med på att gifta sig förstår Cécile att deras dekadenta leverne är hotat och gör allt för att förhindra bröllopet.

"Bonjour Tristesse" var väldigt frispråkig för sin tid. Sagan var bara 18 år när den publicerades och hon blev stjärna över en natt. Älskad och hatad världen över blev hon en symbol för fransk romantisk dekadens. Idag är den ju inte direkt frispråkig men väldigt välskriven man blir nog så imponerad att Francoise Sagan bara var 18 år när hon skrev den.


Den andra lilla boken att tipsa om är Andrew Kaufmans "Den krympande hustrun". Den läser man ut i ett nafs.  Handlar om ett rån, men inte ett vanligt sådant. Tjuven tar ett föremål med högt affektionsvärde från var och en av kunderna som befinner sig på banken. Strax efter rånet börjar märkliga och skrämmande saker hända med de involverade. En knäpp liten bok full av fantasi, hemska tokigheter och fina illustrationer av Stina Wirsén. Annorlunda, trevlig läsunderhållning.

4 Comments:

Unga fröken Karlsson said...

Oh, låter som två perfekt böcker för mig!

Fredrikapåvinden said...

Åh de lät spännande!

annika said...

Ah, har också köpt den krympande hustrun men inte läs den än. Har dock läst ut "Alla mina vänner är superhjältar" av densamme Kaufman. Det är snarare en novell än bok men så underbar att jag vill ha tio böcker till på samma tema.

Isa said...

Åh, den vill jag oxå läsa, ska införskaffas snarast! "Hustrun" är oxå mer en novell egentligen. :)